Advanced-Mechanical Engineers-blog-over-Werkplezier

 

Werkplezier:
jeukwoord of kernvoorwaarde?

 

Hoe belangrijk en bepalend – voor zowel jouw werkgeluk als jouw resultaten – is een goede werksfeer? En wat maakt dat jij jouw team of de sfeer op de werkvloer als ‘goed’ ervaart? Al vóór de coronapandemie steeg het aantal ziekmeldingen door psychische klachten. Nu de pandemie zo’n beetje achter de rug is, worden we opnieuw overspoeld met berichten hierover. En dat terwijl wij werksfeer zo belangrijk vinden. Niet alleen vinden; een goede werksfeer is zelfs nodig! Onderzoek wijst uit dat succes op de werkvloer hand in hand gaat met mentale vitaliteit. In de Week van de Werkstress verkennen wij in deze blog de valkuilen én zoeken we samen naar oplossingen.

 

Stel: je voert een FEM Stressanalyse op jezelf uit…

Welke aspecten in jouw werk zorgen dan voor spanning? En welk advies zou je jezelf geven om die krachten goed op te kunnen vangen? Momenteel zijn er maar liefst 10% meer ziekmeldingen, specifiek door psychische klachten, dan vóór de coronapandemie. Steeds meer (jonge) professionals kampen met burn-out gerelateerde klachten en ervaren stress op de werkvloer. Werknemers in uiteenlopende branches ervaren een hoge werkdruk en hoge eisen. Wat niet verrassend is, want werkgevers kampen met schaarste. Onder andere door een tekort aan medewerkers, door een stijgende trend van parttime werkers én ook door de stijging van ziekmeldingen. Factoren die meer werkstress veroorzaken, waardoor de werkdruk alsmaar toeneemt. Naast deze redenen wordt ook een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk, slechte omgangsvormen op het werk en een hoge prestatiedrang genoemd. Dit alles heeft een grote invloed op hoe jij jouw werk beleeft en of je daarin veel spanning ervaart.

 

Van werkstress naar werkplezier… hoe kom je in balans?

Niet zo gek dat het thema werkstress in Nederland nogal wat aandacht krijgt. Dit jaar (2022) wordt zelfs voor de negende keer (!) de jaarlijkse ‘Week van de Werkstress’ georganiseerd, om aandacht te vragen voor preventie. Want hoe verleg je die focus van werkstress naar werkplezier?

Die stress ga je te lijf door met en voor elkaar werkplezier te creëren. Werkplezier is daarmee niet zomaar een ‘modewoord’. Officieel betekent het dat jouw werk je meer energie oplevert, dan dat het je kost. Letterlijk gaat het ook om het plezier wat je beleeft bij het uitvoeren van je werk. Ook in de relatie en samenwerking met collega’s. Zo voorkom je dat jouw batterij leegloopt en dat je in een verkeerde balans komt. Wat zijn weerslag heeft op de kwaliteit van jouw werk- en privéleven. Ervaar je wél werkplezier? Dat zorgt ervoor dat je – alleen én met jouw team – tot grotere prestaties komt. Iets wat teamspirit en daarmee werkplezier alleen maar verhoogt. Bedenk daarbij eens dat, als je fulltime werkt, je met jouw collega’s meer tijd doorbrengt dan met je eigen familie. Het bouwen aan een goede werksfeer en het weten op te vangen van spanningen in je werk is dus essentieel voor jouw beleving van werkplezier. Wel net zo fijn als je goed met elkaar overweg kunt!

 

Een dag niet gelachen…

Dus hoe creëer je werkplezier? Hier spelen verschillende factoren een rol. Denk alleen al aan de juiste aandacht en ruimte die er moet zijn voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk dat er een duidelijke taakverdeling is, dat je vertrouwen ervaart vanuit je werkgever, dat er een goede en gelijkwaardige samenwerking is en dat je passend wordt gewaardeerd en beloond. Ook zaken als een vlotte communicatie en een lerende / veilige omgeving dragen bij aan een prettige sfeer.

Last maar absoluut not least: ontspannende momenten en uitjes zijn echt belangrijk voor de algehele werksfeer en de teamspirit. Er is zelfs onderzocht in hoeverre samen lachen bijdraagt aan een betere prestatie. Als je lacht, gebeurt er van alles in je lichaam. Je hersens verminderen de productie van stresshormonen en maken in plaats daarvan gelukshormonen aan. Dat gebeurt al na 90 seconden glimlachen! Wat is het dan fijn als je in een team werkt, waarin dat lachen regelmatig gebeurt en vanzelf gaat.

 

Werk met plezier samen!

Hoe jouw directe werkomgeving ook is ingericht: goed omgaan met stress is van essentieel belang om gezond en met plezier te leven en te werken. Hoewel iedereen een andere afweging heeft over wat een fijne werkomgeving inhoudt, is de basis hetzelfde. Meestal horen wij dat sfeer op de werkvloer in ieder geval zwaar meeweegt. Het mooie is dat ook jij een steentje bij kunt dragen aan het creëren van een fijn werkklimaat. Heb bijvoorbeeld waardering en aandacht voor elkaar, sta voor jouw collega klaar als hij/zij om hulp vraagt, maak ruimte voor een onderling geintje en neem de tijd voor elkaar. Want zoals Steve Jobs het zo mooi zei:

"Geweldige zaken worden nooit door één persoon gedaan.

Ze worden gedaan door een team van mensen."

Een fijne samenwerking is prettig en helpt jou om optimaal resultaat te leveren. Functioneren in een team en omgeving met goede werksfeer draagt bij aan het plezier waarmee je iedere dag naar je werk gaat. En dat is belangrijk: zo blijf je (psychisch) vitaal en bied jij jezelf en je collega’s ruimte voor optimale ontwikkeling.
Luister naar jezelf en wees zuinig op elkaar!