persoonlijke groei en ontwikkeling

 

Persoonlijke groei en ontwikkeling:
Trek jouw eigen plan!

 

Als engineer heb je het bij jouw zoektocht naar een geschikte job momenteel voor het uitzoeken. Waar de huidige schaarste het voor werkgevers uitdagender maakt om geschikt personeel te vinden, liggen voor jou als werkzoekende de kansen juist ‘voor het oprapen’. Heb jij duidelijk wat je wilt in de zoektocht naar een nieuwe job, waarin je wilt groeien? Welke afwegingen ten aanzien van je persoonlijke ontwikkeling zijn voor jou daarbij belangrijk? En wat maakt een werkgever écht interessant?

Nu klinkt het feit dat je de keus hebt als een leuke uitgangspositie. Tegelijk maakt die verscheidenheid aan aanbod jouw keuze misschien lastiger. Iedere partij onderscheidt zich weer anders en dat kan je in verwarring brengen. Wat jou kan helpen in het nemen van de juiste beslissing, is voor jezelf duidelijk te hebben wat jouw wensen, verwachtingen en doelen zijn ten aanzien van je groeipad. Dat pad kun je opsplitsen in twee sporen: die van jouw (1) persoonlijke ontwikkeling en die van jouw (2) professionele ontwikkeling. Wat het verschil is tussen die twee en waarom dit zo belangrijk is? Dat leggen we je graag uit!

 

Blijf bij jezelf

Het moment is daar. Jouw opleiding is bijna afgerond of je hebt besloten dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Je kijkt rond, legt je oor te luisteren bij vrienden en collega’s en  je ziet regelmatig wervende berichten langskomen op sociale media en tijdens events georganiseerd door jouw opleiding. En nu?

Wat van belang is, is dat je – voor jouw zoektocht begint -  duidelijk hebt wat je (anders) wilt. Nu én in de toekomst. Hoe zou jij jezelf vakinhoudelijk willen ontwikkelen? Hoe ziet jouw ideale job eruit, zowel inhoudelijk als qua secundaire voorwaarden? Wil je werken aan één product met een vast team van collega’s of zoek je juist afwisseling? Heb je voorkeur voor een branche of bepaalde techniek? En waar moet jouw ontwikkelpad en de mogelijkheden die daarop aangeboden worden aan voldoen? In het hele proces is het vooral belangrijk dat je je niet laat verleiden door slechts mooie (secundaire) arbeidsvoorwaarden en praatjes, maar dat je naar jezelf luistert, steeds weer. Waar ben ik naar op zoek en waar word ik, ook op (middel-)lange termijn, gelukkig van?

 

Professionele & persoonlijke ontwikkeling

Professionele ontwikkeling is gericht op het ontwikkelen, verbeteren en optimaliseren van jouw vakinhoudelijke kennis en vaardigheden. Denk daarbij aan inhoudelijke training, opleiding en cursus, naast dat je werkervaring ook zorgt dat je vakkennis zich verdiept.

Onder persoonlijke ontwikkeling valt hetgeen wat je doet om jouw (sociale) vaardigheden en jouw eigen kwaliteiten optimaal te (leren) benutten. Op het werk gerelateerde vlak betekent dit dat je de kans wordt geboden te werken aan je persoonlijke kwaliteiten, ook wel soft skills genoemd. Denk daarbij aan effectief leren (samen)werken, beter leren plannen of een communicatietraining.

 

Waarom is persoonlijke en professionele ontwikkeling belangrijk?

Op het moment dat je opleiding is afgerond en je aan de slag kunt, staat je hoofd er misschien helemaal niet naar. Je bent net klaar, staat te popelen om aan de slag te gaan en hebt er zin in! De schoolbanken of boeken horen daar wat jou betreft even niet bij. Een best logische, maar wel op de korte termijn gerichte, gedachte.

 
 

 
 

Pfff…en waar haal ik dat inzicht in mijn groei- en ontwikkelwensen dan vandaan?

Ik hoor het je al denken. Het mag duidelijk zijn: het helder krijgen en hebben van jouw ontwikkeling is een organisch proces. Dat vraagt dus tijd. Jij groeit en ontwikkelt, leert wat je juist wel of niet leuk vindt en hebt een beeld bij waar je graag staat over een aantal jaren. Wat kan helpen om jouw wensen concreet te maken, is dat je jouw groei- en ontwikkelwensen voor jezelf uitwerkt. Dit kan door de volgende stappen te doorlopen.

1. Doe zelfanalyse en -onderzoek

Een logisch begin. Wat zijn jouw drijfveren, wat spreekt jou aan en wat vind je wel of juist niet interessant? Ligt jouw behoefte op het vlak van vakinhoudelijke verdieping of werk je juist bij voorkeur aan de ontwikkeling van jouw softskills? Aan de slag gaan met de ontwikkeling van het laatste kan misschien een stuk spannender zijn, maar is voor groei in je rol minstens zo onontbeerlijk als het verdiepen van je vakkennis. Stel jezelf steeds eerlijk de vraag: waar ligt mijn grootste groeipotentie?

2. Beschrijf jouw doelen en maak ze concreet

Wat heb je nodig om jouw doelen te behalen, van jezelf en van anderen? Het uitwerken van jouw doelen in SMART-doelstellingen maakt inzichtelijk wanneer je waar wilt staan en wat je daarvoor gaat doen.

3. Maak een plan

Misschien vraagt jouw werkgever ieder jaar van jou een persoonlijk ontwikkelplan. Als dat niet zo is, is het voor jezelf sowieso prettig om in de tijd uit te werken wat jouw ambities zijn. Dat kan per jaar, maar geeft ook richting aan de door jou gewenste ontwikkeling. Waar wil je staan over 3, 5 of 10 jaar en wat is jouw wens als het gaat om jouw ontwikkeling?

 

 

Blijf in beweging

Invulling geven aan jouw groei en ontwikkeling is persoonlijk. Ook als je nu nog niet voor ogen hebt waar je wilt staan over een aantal jaren, kan het helpen om tijd vrij te maken om een visie te ontwikkelen. Zo blijf je in beweging en voorkom je dat je tot stilstand komt. Beweging betekent ook dat je steeds weer wordt uitgedaagd in je vak. Dat geeft jou de motivatie om iedere dag met plezier aan de slag te gaan. En dat is vooral belangrijk voor jezelf, maar is ook iets wat iedere werkgever graag ziet. Want niemand zit te wachten op een midlifecrisis!
Als afsluiter nog dit veelzeggend citaat:

"Het is de stand van de zeilen, niet de richting van de wind, die bepaalt welke weg we zullen gaan.”
Jim Rohn