Bericht-reistijd-engineers

 

Slimme route (?!):
de rol van reisafstand
op jouw werk als engineer

 

Als engineer is het belangrijk om efficiënt te werken om zo jouw tijd optimaal te benutten. Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is voor productiviteit en werkplezier, is de reisafstand naar je werkplek. In deze blog bespreken we waarom reisafstand een belangrijke factor is voor jouw rol als engineer en hoe het van invloed kan zijn op jouw prestaties.

Werk-privébalans

Een korte reisafstand naar je werk kan voordelig zijn voor je werk-privébalans. Je bent minder tijd onderweg, wat betekent dat je meer tijd beschikbaar hebt voor andere zaken, zoals familie, hobby's en ontspanning. Ook kan het minimaliseren van de reistijd stress verminderen en jouw energieniveau verhogen, wat uiteindelijk leidt tot een betere focus en productiviteit tijdens het uitvoeren van je werk.

Natuurlijk is de impact van reisafstand op iedereen anders en hangt het ook af van wat jijzelf fijn vindt. Zo zijn er mensen die het prettig vinden wat langer te reizen, om zo tot rust te komen voordat ze thuis zijn waar ze de draad weer oppakken. Afhankelijk van wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn, heeft ook niet iedereen de beschikking over een auto. Dat terwijl opdrachtgevers niet altijd op centraal bereikbare plaatsen zijn gevestigd, of juist op heel drukke plekken, waardoor je weet dat je iedere dag file rijdt. Kortom, er zijn verschillende afwegingen en factoren van invloed, waarbij iedereen voor zich een andere voorkeur heeft of keuze maakt.

Flexibiliteit en beschikbaarheid

Als engineer moet je beschikbaar zijn voor overleg, het live bijwonen van vergaderingen, bezoeken van de werkplaats of moet je aanhaken wanneer onverwachts technische problemen opduiken. Een kortere reisafstand geeft je meer flexibiliteit en maakt het gemakkelijker om snel ter plaatse te zijn wanneer dat nodig is. Dit kan vooral belangrijk zijn bij projecten met strakke deadlines of opdrachtgevers die snelle responstijden verwachten.
Belangrijk voor iedere engineer is de flexibiliteit in werklocatie. Soms werk je makkelijk vanuit kantoor of huis, maar op een ander moment reis je nu eenmaal wat langer omdat je bij een opdrachtgever op locatie werkt. Zolang dat tijdelijk is, of een beperkt aantal dagen per week, hoeft dit ook helemaal geen probleem te zijn.
Belangrijk is dat je dit voor jezelf afgestemd krijgt op je privésituatie zodat je geen stress krijgt van drukte of een niet rijdende trein die maakt dat je langer onderweg bent. Sinds het coronatijdperk is het, ongeacht branche, in ieder geval bij veel opdrachtgevers makkelijker en wel bespreekbaar om tijdens externe projecten ook (deels) vanuit huis te werken. Makkelijk, want zo kun jij toch de kinderen uit school halen…

Duurzaamheid

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk thema. Ook als engineer kun je daaraan jouw eigen positieve bijdrage leveren! Door een werkplek te kiezen met een korte reisafstand, kun je je ecologische voetafdruk verminderen. Minder reizen betekent minder brandstofverbruik, minder uitstoot van schadelijke gassen en een kleinere impact op het milieu. Het maken van een bewuste keuze op dit gebied draagt bij aan een duurzamere toekomst. En hoe lekker is het als je aan het eind van de dag lekker op je fiets of motor kunt stappen om naar huis te pendelen?

Waar ga ik aan de slag?

De reisafstand kan ook van invloed zijn op de keus die je maakt voor een bepaalde werkgever. Een baan die verder weg is, kan misschien interessanter lijken op basis van de functie, maar als de reisafstand te groot is, kan dit op termijn echt wel leiden tot vermoeidheid of zelfs demotivatie. Het is belangrijk om je persoonlijke balans te vinden tussen de aantrekkelijkheid van een baan en de praktische haalbaarheid ervan. En daarin speelt reisafstand zeker een rol!

Conclusie

Reisafstand moet je dus niet onderschatten. Het heeft invloed op verschillende aspecten van je werk en kan, naast je productiviteit, uiteindelijk zelfs van invloed zijn op je gemoedsrust, energieniveau en werk-privébalans. Wanneer jij de werkplek van jouw dromen kiest, is het daarom belangrijk om rekening te houden met de reisafstand en de impact ervan op jouw algehele welzijn en prestaties. Zo houd je plezier in je werk, ook op lange termijn!