Artikel-Bart-AME

 

“Door steeds met andere dingen bezig te zijn,
voorkom je dat je ergens op raakt uitgekeken”

 

Bart werkt sinds ruim 4 jaar met veel plezier bij AME, waar hij direct na zijn opleiding is gestart als junior engineer. “Voor mij was het altijd al wel duidelijk dat ik iets in de techniek wilde gaan doen, al had ik nog geen idee wat", vertelt Bart. Hij vervolgt: "Hoe werken dingen en waarom juist op die manier? Dat had altijd al mijn interesse! Na mijn vooropleiding vmbo-t heb ik dan ook bewust een mbo-opleiding gekozen met een zo breed mogelijke technische insteek. Dat werd Mechatronica. Een combinatie van werktuigbouwkunde en elektrotechniek, met zowel werkplaats- als theorievakken.”

Met mijn handen werken of achter het bureau?

Toen het einde van zijn opleiding in zicht kwam, is Bart online gaan rondkijken. Bart: “Zo bekeek ik verschillende vacaturewebsites en voerde ik met een aantal interessante bedrijven gesprekken. Mijn keuze is uiteindelijk op AME gevallen, vanwege de afwisseling die werd geboden. Je werkt met heel verschillende opdrachtgevers en in afwisselende projecten. Ook was het kantoor van AME voor mij lekker in de buurt; wel net zo prettig.” Over die zoektocht vertelt Bart: “Voordat ik aan de slag ging, had ik het idee dat ik meer met mijn handen zou gaan werken. Nu zit ik eigenlijk vooral achter mijn bureau. Dat bevalt prima hoor, want anders had ik het hier niet al 4 jaar uitgehouden!”

Over zijn startperiode bij AME deelt hij: “Als je net start, heb je een collega die je coacht. Naarmate je zelfstandiger wordt, wordt de begeleiding ‘terug geschroefd’. Ik pak zelf dingen ook wel vrij snel en gemakkelijk op, dan krijg je logischerwijs ook minder behoefte aan iemand die je op weg helpt. Al is het echt prettig als iemand met je meekijkt wanneer je daar behoefte aan hebt. Ongeacht hoe lang je hier werkt, kunnen we met onze vragen als collega’s bij elkaar terecht. Dat vind ik een fijne gedachte.”

 

Steeds weer met andere materialen en toepassingen werken

“Inmiddels werk ik alweer 1,5 jaar voor een opdrachtgever waar ik de engineeringsafdeling ondersteun. Op dit moment doe ik dit samen met drie andere AME collega-engineers. Het is een van mijn langste projecten tot nu toe. In mijn huidige rol teken ik aanpassingen voor (schroeven in) machines, zodat deze in nieuw opgezette productielijnen passen. De machines verwerken voornamelijk aardappelen. Ik word ingezet voor verschillende deelprojecten en diverse type machines. Ik heb me dus nog geen moment verveeld.”

“In de tijd dat ik bij AME werk, heb ik al heel verschillende dingen gedaan, met steeds weer andere materialen en toepassingen. Soms moet je daarvoor kennis bijspijkeren, maar vaak leer je ook door er ‘gewoon’ mee aan de slag te gaan. Ik vind het fijn om steeds met heel andere dingen bezig te zijn. Met sommige producten, zoals de opvoerschroeven waar ik nu aan werk, heb je wanneer je begint geen ervaring. Je weet bijvoorbeeld wel iets van metaalbewerking of elektronica, of hebt kennis van de productietechniek in de basis. Nu er een heel specifieke opdracht is, vereist het dat je je er dan echt in verdiept.”

 

Projectmatig werken: elke dag is anders

De variatie aan projecten, opdrachtgevers, branches en fases van het project maakt dat elke werkdag anders is. Bart: “Afhankelijk van de fase van het project, overleg je vooral veel aan het begin en richting einde. In het begin is vaak een lay-out neergezet en ben je met elkaar in overleg over hoe dat er uit moet komen te zien. Gedurende de looptijd en richting het einde van het project worden er wijzigingen doorgevoerd. Deze hebben bijvoorbeeld effect op de machine waar jij aan werkt. Na wat rondes van aanpassingen, waarbij je veel bezig bent met tekenen, werk je eraan dat de machines naar de definitieve lay-out worden gevormd. Dit doe ik in overleg met degene die mij aanstuurt en met de andere engineers die bij de ontwikkeling van de projectlijn betrokken zijn.” Hij vervolgt: “Door steeds met andere dingen bezig te zijn in verschillende branches, voorkom je dat je ergens op raakt uitgekeken. Dat vind ik nog steeds fijn aan de projectmatige insteek van het werken bij AME. Een nadeel van projectmatig werken, zou kunnen zijn dat je steeds opnieuw kennismaakt en werkt met andere mensen. Ik vind dat juist leuk, want je krijgt steeds nieuwe collega’s waarin je investeert. Dit werk vereist wel dat je daarin geen drempel ervaart.”

Wat betreft zijn werklocatie zegt Bart: “Ik ben gestart met 5 dagen per week op locatie bij de opdrachtgever. Omdat ik best wat reistijd had (1 uur enkele rit) ben ik in overleg af gaan bouwen naar 1 dag bij de opdrachtgever en 4 dagen per week werken vanuit kantoor. Dat was voor mijn opdrachtgever even wennen, maar na verloop van tijd raakten we er beiden aan gewend. Ook gingen andere collega’s (meer) vanuit huis/Kantoor werken. Nu loopt dat heel soepel. Fijn dat het kan, want ik zit met een kwartier op kantoor dus dat scheelt mij dagelijks aanzienlijk qua reistijd!”

Het belang van een goede werksfeer

“Wat ik ook erg belangrijk vind, is een goede werksfeer. Ik heb wel eens op het punt gestaan bij een opdrachtgever aan de slag te gaan waar ik de sfeer echt niet prettig vond. Mensen waren geïrriteerd, continu aan het stressen of chagrijnen. Ik ben daar echt op afgehaakt. Bij AME daarentegen wordt er hard gewerkt, maar hangt er tegelijk een rustige, open en gezellige sfeer. Ook als collega’s niet gestoord willen worden of gefocust bezig zijn met een deadline, hoeft dat niet ten koste te gaan van de sfeer op de werkvloer.”

 

En nu?

“Ik heb niet echt een plan of doelstelling voor ogen. Wel overweeg ik om hbo werktuigbouwkunde in deeltijd te gaan volgen. Die afweging maak ik overigens met oog op mijn doorgroeimogelijkheden in de toekomst. Niet omdat ik nu een gebrek aan kennis ervaar. Een deeltijd studie is natuurlijk best een pittig traject, maar aan de andere kant; hoe eerder je begint, hoe makkelijker. Naarmate je ouder wordt, ben je alleen maar drukker en wordt het lastiger in te plannen.”