Advanced-Mechanical-Engineers-Ontwikkeling-in-eigen-handen

 

Ontwikkeling in eigen handen

 

Enthousiast en leergierig. Dat beschrijft de werk- en leerhouding van Thijs van der Loo. Sinds ruim een half jaar is hij als Junior Engineer aan de slag bij AME, waar hij na een korte interne inwerkperiode ingezet werd op zijn 1e externe ‘klus’ bij Lan Handling Technologies. “Ik werk nu in een omgeving waarin mijn leercurve zich exponentieel ontwikkelt door de ervaring die ik hier op doe”.

Er zitten te weinig uren in een dag wat Thijs betreft. Hij werkt 40 uur per week, werkt in het weekend graag aan klussen ‘met zijn handen’ en heeft tal van interessante hobby’s. Zo rijdt hij graag motor, houdt hij van mountainbiken, airsoft en duiken. Ook houdt hij zich bezig met 3D-printen en graveert hij borrelplanken met een lasergraveerder die hij zelf heeft gebouwd.. Thijs zit niet vaak stil, zoveel is wel duidelijk.
 

Hoe ziet jouw achtergrond eruit qua vooropleiding?

“Ik heb MBO 4 Werktuigbouwkunde gedaan. Naast stages en diverse bijbaantjes op bijvoorbeeld de montage- en lasafdeling, heb ik ook gewerkt als medewerker technische dienst. Bij mijn vorige werkgever had ik eerder stage gelopen in de werkplaats, waarna ik in leerjaar 4 terugkwam, omdat het goed beviel. Ik maakte toen kennis met het werken op de tekenafdeling en wilde het engineeren graag zelf verkennen. Uiteindelijk heb ik toen een half jaar op de tekenafdeling stage gelopen, waarna ik in dienst ben gegaan en er nog twee jaar heb gewerkt. Overigens, het praktische en het werken met mijn handen blijf ik in mijn vrije tijd erg leuk vinden.

“Na mijn opleiding heb ik diverse cursussen gevolgd. Bij AME heb ik mij verder geschoold in vorm- en plaats toleranties. Dit is – voor zover ik weet - iets wat vooral op het hbo wordt geleerd en waar ik mijn kennis graag in wilde bijspijkeren. Vanuit AME werd mij gevraagd of ik het volgen van die cursus interessant zou vinden.

“Binnenkort start ik ook met een cursus voor Project Engineer. Voor mij werkt de combinatie van werken en blijven leren door het volgen van cursussen goed, op die manier blijf ik het ook leuk vinden. Nu ga ik straks bijvoorbeeld om de week 1 dag naar die cursus, die verspreid over meerdere weken wordt gegeven. Niet alleen met de neus in de boeken dus, voor mij een fijne balans. Ik pak graag mijn kansen en ga er dan echt voor”.

Waarom heb je voor AME gekozen?

“Mijn rol bij mijn vorige werkgever was qua takenpakket en verantwoordelijkheden breder aangezien het een relatief klein bedrijf was. In mijn huidige rol ben ik echt grotendeels bezig met tekenen. Het is specialistischer, al is het qua taken daarmee wel minder afwisselend. Het mooie van werken bij AME is dat ik in allerlei branches en bij heel diverse opdrachtgevers wordt ingezet. Dat versnelt echt je leercurve, daar ben ik van overtuigd”.

“Na 2,5 jaar wilde ik graag een nieuwe uitdaging aangaan. Ik heb er enorm veel geleerd tijdens mijn vorige baan en zag het als een mooie springplank naar een nieuwe uitdaging. Het grote voordeel aan mijn huidige functie is dat ik veel kan leren van de mensen in mijn omgeving. Want ik wil echt heel graag werken met mensen die beter zijn dan ik. Na afronding van mijn opdracht bij Lan zou ik het wel prettig vinden weer even ‘op de basis’ bij AME te zijn. Zo loopt er een collega rond als senior constructeur. In mijn ogen weet hij echt heel veel, van hem kan ik dus enorm veel leren”.
 

Vertel eens over jouw huidige opdrachtgever...

Advanced-Mechanical-Engineers-Ontwikkeling-in-eigen-handen“Ik ben na een korte inwerkperiode sinds eind oktober 2021 aan de slag bij Lan Handling Technologies (Lan). Daar kwam ik in de plaats van een andere collega van AME. Ik ondersteun hier de afdeling Mechanical Engineering. Dat betekent concreet dat ik wordt ingezet waar dat nodig is en zodoende verschillende rollen heb in diverse projecten. Er is veel schaarste en het is moeilijk om aan goed personeel te komen, dus je kunt je echt nuttig maken. In de praktijk houd ik mij veel bezig met tekenwerk”.

Lan richt zich voornamelijk op het ontwerp en de installatie van handling systemen voor sterilisatieprocessen in de voedingsindustrie. Dat wil zeggen dat vanaf het moment dat het product is afgevuld en dicht is, Lan Handling het werk overneemt. Denk dan onder andere aan het laden van blikken, potten en pouches in RVS trays of baskets, het beladen van sterilisatieketels met een shuttle systeem en het drogen van deze producten zodat ze klaar zijn om verpakt te worden door een externe partij. . HAK, Mars, Nestlé en Bonduelle zijn bekende merken waar Lan voor werkt.

 
Kun je ons meenemen in hoe jouw opdracht en rol eruit ziet?

“Bij Lan leveren ze veel van dezelfde machinelijnen. Dat betekent dat hetzelfde proces deels wordt herhaald. Ik krijg dan bijvoorbeeld een werkvoorbereidingsdocument en ben degene die het bronbestand aanpast naar de specifieke wensen van de klant. Deze wensen, vaak aanpassingen of veranderingen, staan vermeld in het werkvoorbereidingsdocument. Het ene moment gaat het om het optimaliseren van iets bestaands, en het andere moment wordt er gevraagd om een stukje productontwikkeling. Soms moet je iets aanpassen wat niet mogelijk of handig is in de praktijk en dan begint dat proces weer ‘from scratch’. Superinteressant om mee te maken en echt iets waar je je creativiteit in kwijt kunt! Mijn rol bestaat uit zo’n 70% optimalisatie en 30% productontwikkeling”.

“Binnenkort wordt er een nieuwe versie van een robotmodel in gebruik genomen. De robot zelf wordt niet door Lan ontwikkeld, maar wel zijn we intern bezig met het optimaliseren van de tool die ‘eraan wordt gehangen’ (ook wel robotaccessoires genoemd). Dat is een leuk voorbeeld van een project waar ik in rolde, toen ik al bij Lan aan de slag was. Ik heb daar vanaf het begin aan mogen meewerken, ook qua uitdenken van ‘het hoe’. Hopelijk zie ik ‘m ook nog in gebruik voordat deze opdracht bij Lan ten einde komt”.

Advanced-Mechanical-Engineers-Ontwikkeling-in-eigen-handen

Advanced-Mechanical-Engineers-Ontwikkeling-in-eigen-handen

Advanced-Mechanical-Engineers-Ontwikkeling-in-eigen-handen

Advanced-Mechanical-Engineers-Ontwikkeling-in-eigen-handen
© bjorn staps photography

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoe ziet jouw werkomgeving eruit?

“Ik werk hier op een afdeling die bestaat uit zo’n 20 mensen, waarvan er momenteel zo’n 4 engineers zijn ingeleend. Ik ben nu de enige die vanuit AME bij Lan werkzaam is. Er wordt hier gewerkt in projectgroepen. Die worden per project aangestuurd door de project engineers (projectleiders). Je werkt vaak in groepjes van maximaal 3-4 mensen, dus dat zijn lekker korte lijntjes. Op de vestiging waar ik werkzaam ben, werken zo’n 100 mensen”.

“Tot nu toe bevalt de opdracht mij erg goed. Op papier ben ik ingehuurd tot juni/juli 2022, maar het zou me niet verbazen als dit eerder richting het eind van het jaar loopt. Als ik het zelf mag zeggen, vind ik het daarna wel mooi geweest. Niet dat ik dan ben uitgeleerd of het niet meer leuk vindt, maar ik vind het juist leuk om daarna weer ergens anders aan de slag te kunnen. Dat houdt je ook scherp en is voor mij juist een van de redenen waarom ik voor een werkgever als AME heb gekozen”.

 
Welke meerwaarde heeft jouw inzet voor LAN?
“Voor Lan heeft het echt meerwaarde dat ik, naast dat ik ‘de gaten dichtloop’, een best praktische achtergrond heb. Daardoor kan ik me heel goed in de werkplaats inleven. Bepaalde toepassingen kunnen soms echt praktischer en dan vind ik het leuk om er een verbetering in aan te kunnen brengen. Het leuke aan werken bij Lan is ook dat we hier echt de werkplaats dicht bij ons hebben; we kijken er vanuit de kantoren zelfs op uit! Je zit dus letterlijk dicht op het vuur”.
 

Hoe vind je de begeleiding, zowel vanuit AME als bij LAN?

“In de periode dat ik werd ingewerkt en intern zat, kreeg ik uiteraard meer directe begeleiding. Nu ik extern bij Lan zit, betekent het dat ik de knappe koppen die hier zitten met enige regelmaat aan hun jas trek als ik vragen heb. Dat doe ik ook echt wel en daar leer ik enorm veel van”.

“Bij AME is er intern een heel fijne sfeer en zitten erg bekwame mensen. Het is een klein en toegankelijk team. Daardoor kun je veel vragen, zijn er korte lijnen en kun je dingen snel oplossen. Ook bij Lan kan ik veel vragen omdat er een informele sfeer heerst, waardoor je snel op mensen afstapt”.

 “Vanuit AME is er nu wat minder contact. Logisch ook, in de nasleep van corona zijn de eerdere maandelijkse vrijdagmiddagborrels nog niet in ere hersteld. Wel wordt ik van tijd tot tijd gebeld of gemaild met de vraag hoe het gaat en daar geef ik dan uiteraard met plezier antwoord op. Ik zoek het contact ook zelf op: gisteren stapte ik op mijn motor en reed ik even langs kantoor om gezellig ‘hoi’ te zeggen. Er is echt leuk contact met de collega’s”.